Εξώφυλλο
Λεών Κοέν - Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου - Η εξέγερση των εργατών στα κρεματόρια - Εκδόσεις Κυαναυγή
Συγγραφέας

Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου

Υπότιτλος βιβλίου
Η εξέγερση των εργατών στα κρεματόρια
Περιγραφή βιβλίου

Τον Απρίλιο του 1944, ο Ελληνοεβραίος Λεών Κοέν πέρασε την πύλη του Άουσβιτς. Κατά την παραμονή του στο στρατόπεδο, εξαναγκάστηκε να ενταχθεί στο δυναμικό της ειδικής μονάδας εργασίας που ήταν υπεύθυνη για την απομάκρυνση των σορών από τους θαλάμους αερίων και για την καύση τους στα κρεματόρια.

Η ιδιότητα του Λεών Κοέν ως μέλους της Ζόντερκομάντο καθιστά την αυτοβιογραφία του ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που μας γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες της σκοτεινότερης σελίδας του εικοστού αιώνα, όπως τις έζησε ο ίδιος. Αποτελεί, επίσης, μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τη μέρα που οι κρατούμενοι βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εξεγερθούν στη ναζιστική φονική μηχανή, επιλέγοντας να πεθάνουν ελεύθεροι και με τους δικούς τους όρους.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από τις χαμένες μέχρι πρόσφατα και ανέκδοτες μέχρι σήμερα σημειώσεις του συγγραφέα, ενώ το δεύτερο μισό είναι μετάφραση του εξαντλημένου αγγλικού πρωτότυπου.

Κατηγορία
Σελίδες
184
Μέγεθος
14.00 εκ. × 21.00 εκ.
ISBN
978-618-82909-4-5
Μετάφραση
Γαρυφαλιά Μίχα
Εισαγωγή
Ζαν Κοέν

Βιβλιοκρισίες

Οπτικοακουστικό υλικό

Παρουσίαση του βιβλίου στις 29/11/2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Λεών Κοέν - Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου
Τηλεοπτικό σποτ του TV100 για την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στις 11/02/2018, Από την Ελλάδα στο Μπίρκεναου